Prostřednictvím tohoto blogu společně po týdenních úryvcích čteme během Roku sv. Pavla všechny jeho listy.

Jaký byl apoštol Pavel

Pavel byl ke své apoštolské práci dobře vybaven. Zdá se, že tělesně nebyl sice silný a zdraví neměl příliš pevné, ale jeho mocný duch tak držel toto chatrné tělo, že přestál námahy a utrpení, které by jinak snesl jen člověk tělesně silný a zdravý. Nedbal na nic a šel pevně za svým cílem. Když se dostavovala duševní utrpení i skleslost ducha, byla to pro něj příležitost, aby si stále uvědomoval, že může něco dělat jen pomocí nadpřirozené síly v sobě: Všechno mohu v tom, který mi dává sílu.1 I když proto na některém místě zažil pronásledování až k smrti, kamenování, bičování, věznění,2 byl vždycky ochoten znovu se tam vrátit pro spásu lidí. Od apoštolského cestování neustoupil, ani když několikrát ztroskotal, den a noc strávil na širém moři, když byl v nebezpečí od lupičů, trpěl hlad a zimu.3 A když byl ve vězení spoután, ani tehdy nepřestal hlásat Krista. Píše Timotejovi: Boží slovo spoutáno není!4

Co ho v životě sílilo a vedlo, byla hlavně láska. Sv. Jan Zlatoústý o něm říká: Srdce Pavlovo bylo srdce Kristovo. Všechny lidi miloval v Bohu a Boha v nich. Proto se s nimi dělil o utrpení i o práce a pomáhal jim v bídě mravní i hmotné. Bývalo mu těžko, když se musel s věřícími loučit.5 A když byl od nich daleko, stále vzpomíná v modlitbě, jak to ve svých listech často říká. Právě láska k věřícím a starostlivost o ně ho také přiměla k tomu, že jim psal. Mnoho a mnoho jich pochopilo Pavlovo velké srdce.

Co však nejvíce dodávalo Pavlovi odvahy a síly, bylo jeho tajemné spojení s Kristem. Na něho nepřestal myslet a být mu zcela oddán od té chvíle, kdy ho uviděl u Damašku. Stal se jeho následovníkem, chtěl být živým obrazem svého Mistra. Jeho spojení s Ježíšem bylo tak pevné, že nic na světě je nemohlo pokazit.6 

Pavel byl svým založením člověk velkorysý, určený k tomu, aby položil základy, na kterých pak druzí mohli dál budovat. Proto by byl stěží mohl zaujímat v apoštolátě jen podřadné místo. Měl spolupracovníky, ale ti mu museli být v práci plně oddáni, chtěl-li něco udělat. Jinak by ani Pavel nebyl vykonal tak ohromné dílo: rozšíření křesťanství mezi pohany, a to v necelém čtvrtstoletí. Přitom však uznával nejvyšší autoritu Petrovu, k němu se šel představit po svém obrácení.7 Byl si dobře vědom, že kdyby šel bez Petra a ostatních apoštolů, že by pracoval naprázdno,8 a proto si dal od nich svůj apoštolát ověřit.9 I to, že se postavil v Antiochii proti Petrovi (asi roku 53/54),10 přispělo nakonec k potvrzení nejvyšší autority prvního apoštola.

Při všech svých darech, při své nepopiratelné genialitě v poznání i v činech, zůstával Pavel pokorný před Bohem i před věřícími. Nezapomínal, že za všechno vděčí Bohu a Kristově církvi, kterou kdysi pronásledoval. Velkou vděčnost projevoval také vůči všem, kdo mu čímkoli přispěli (např. Filipanům).

 

  1. Flp 4,13
  2. 2Kor 11,24-25
  3. 2Kor 11,26
  4. 2Tim 2,9
  5. viz např. Sk 20,17nn
  6. Řím 8,35-39
  7. Gal 1,18
  8. Gal 2,2
  9. Gal 2,9-10
  10. Gal 11-15

Podle Úvodu do listů svatého apoštola Pavla v Novém zákoně, překl. V. Bogner.

 

Co to jsou Signály apoštola Pavla zde.

Základní informace o Roku sv. Pavla zde

Rubrika Úryvky a sdílení zde.
Zobrazeno 1921×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka