Prostřednictvím tohoto blogu společně po týdenních úryvcích čteme během Roku sv. Pavla všechny jeho listy.

Stále váháš zda se přidat? Neváhej:-)

Stále uvažuješ, nemůžeš se rozhodnout, nemáš vůli, nevěříš si nebo prostě nevíš, zda se přidat k Signálům apoštola Pavla a číst tak s námi každý týden krátký úryvek z jeho listů? Ve dvou se to lépe přemýšlí a rozhoduje, tak se pěkně uveleb a čti:

Nedokážu si každej tejden najít čas / každej tejden se přinutit!

Možná nejčastější důvod zavrhnutí této myšlenky. Odpověď je velmi jednoduchá: No a? To přece vůbec nevadí. Myslím si, že to nedokáže skoro nikdo z nás. Když něco vynecháš, můžeš si to dočíst později. Výhodou týdenních úryvků je, že když nemáš čas zrovna dneska, můžeš to odložit na zítra nebo i na pozítří, máš na to vždycky celý týden.

Nevydržím celý rok, je to na moc dlouho...

Rok je samozřejmě dlouhá doba, ale uteče to rychle jako voda. Zvlášť když nebudeme číst furt to samý, ale třináct různých listů. A když si budeš chtít udělat delší pauzu, třeba přes zkouškový, není problém, prostě jeden list vynecháš a dočteš si ho pak příští prázdniny.

Proč to dělat tak pravidelně, nemůžu si to číst jak zrovna budu mít náladu? Proč si dávat takový závazek?

Ne nadarmo se říká zachovávej řád a řád zachová tebe. Aspoň já mám zkušenost, že závazek k modlitbě či četbě mě udržuje duchovně fit. Teď jsem četl po večerech Skutky apoštolů a mnohdy se mi nechtělo. Ale to, že jsem si to stanovil jako určitý závazek, mě skoro vždycky donutilo, a nebýt toho závazku, možná bych mnohdy večerní modlitbu úplně odbyl a Skutky nikdy nedočetl. Nemusíme si dělat iluze, že se na Signály apoštola Pavla budem každej tejden těšit, spíš se budem muset mnohdy trošku - nebo i pořádně - přinutit, o to větší plody nám to ale přinese. Tím jsem si jist.

Proč to mají všichni vědět, že to čtu? Nemůžu to dělat tajně?

Můžeš, nic ti v tom nebrání. Ale když se přihlásíš do společenství spolučtenářů a tvůj nick tam bude napsaný, bude tě to ještě více pohánět, abys to dotáhl až do konce. Oni na tebe budou myslet a ty na ně. Nejsi v tom sám. Skrze diskuzi si také zcela jistě dokážeš najít nové přátele. Myslím si, že o zajímavá témata nebude nouze. Strávit s někým v modlitbě, v četbě, ve sdílení i v diskuzi celý rok vybuduje neobyčejně pevné vztahy. Jestli sis někdy s někým rok psal pravidelně dopisy či maily osobního rázu, jistě mi dáš za pravdu.

Proč bych měl psát do komentářů pod úryvky v blogu, co mě na tom oslovilo? Do toho nikomu nic není!

Ze dvou důvodů: první se týká toho, co ti to dá, když to tam napíšeš. Na první pohled nic, ale není tomu tak. Ono je totiž velký rozdíl, když tě při rozjímání napadne nějaká myšlenka, získáš nějaký pocit, dojem, pojem, oproti tomu, když to máš zformulovat do srozumitelných slov. Samotnému ti to pomůže svou myšlenku lépe poznat a více si ji uchovat. A druhý důvod je nasnadě: tvé myšlenky mohou být nesmírně obohacující pro druhé, stejně jako tebe mohou obohatit myšlenky druhých. I když si třeba z nejmladších uživatelů na signály.cz, nebo ranař, od kterého nikdo nic hlubokého neočekává, nebo máš dojem, že tě nikdo nikdy neposlouchá, tvůj zcela obyčejný nepatrný příspěvek ve sdílení může mít pro někoho zcela zásadní význam. Boží nástroje jsou nevyzpytatelné.

Máš další otázky?

Žádný problém: napiš je do diskuze, případně mně vzkazem.

Každopádně konečné rozhodnutí je vždy na tobě, jednej ve svobodě Božího dítěte. Tohle ber jako pozvání na roční společnou cestu, kterou můžeš i nemusíš přijmout.

Co to jsou Signály apoštola Pavla zde.

Základní informace o Roku sv. Pavla zde

Rubrika Úryvky a sdílení zde.

ZAČÍNÁME TÝDNEM  28. 6. - 6. 7. 2008

Zobrazeno 1809×

Komentáře

luckajka

Zajíma mě vic to vipada važně skvěle

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka