Prostřednictvím tohoto blogu společně po týdenních úryvcích čteme během Roku sv. Pavla všechny jeho listy.

Signály apoštola Pavla naživo ve tvém společenství

Signály apoštola Pavla si nemusíš nechat jen pro sebe. Číst a rozjímat nad týdenním úryvkem doma v klídku podle popsaného postupu a pak něco napsat do komentářů pod příspěvek v rubrice Úryvky a sdílení je jen jednou z možností jak Signály apoštola Pavla využít. Je tu i jiná možnost.

Chodíš do nějakého křesťanského společenství mládeže, party ministrantů, máte ve farnosti spolčo nebo jiné podobné seskupení? Stává se vám, že už nevíte co na setkáních dělat? Přijde ti vaše činnost příliš povrchní a málo duchovní? Anebo fungujete naprosto báječně, ale rádi byste získali nějaký nový impulz? Ať tak či tak, Signály apoštola Pavla mohou být pro vaše setkání novou aktivitou.

Signály apoštola Pavla, tak jak ti je tady nabízíme, vychází z metody rozjímání nad Božím slovem zvané Lectio divina, která je primárně určená pro práci v komunitě, ve společenství. Takže nic nebrání tomu, aby ses zvednul od počítače a sednul si nad daný týdenní úryvek s přáteli ve společenství. Bude dobré, když si pořádně prostuduješ tenhle návod k Lectio divina, který je o té metodě obecně a dá se tedy použít i na biblický text mimo Signály apoštola Pavla. 

Co tedy potřebuješ? Především nějaké křesťanské společenství mládeže nebo nějakou podobnou skupinu, kde bys mohl tuhle aktivitu navrhnout. Ideální by bylo, abyste se scházeli každý týden, třeba tak na dvě hoďky, aby vám četba a rozjímání nad Písmem nezabrala celé setkání, ale mohli se věnovat i jiné své činnosti. V závislosti na počtu a míře povídavosti členů tvého společenství je třeba počítat na Lectio divina asi s půlhodinkou času. Potom budeš potřebovat text pro každého člena vašeho společenství. Buď si může každý z vás nosit svou bibli, stačí Nový zákon, nebo můžeš vzít týdenní úryvek z rubriky Úryvky a sdílení a každému jej vytisknout. To je lepší v tom, že do papíru si spíš bude někdo psát poznámky a podtrhávat než přímo do bible. Ale používat tužku při Lectio divina není nutné, dá se to zvládnout klidně i bez ní. Co z vašeho Lectio divina ve společenství vzešlo můžete pak napsat do komentáře pod příspěvek s úryvkem na daný týden v rubrice Úryvky a sdílení, anebo jako samostatný příspěvek do rubriky Zamyšlení čtenářů.

Nejlepší samozřejmě bude, když se dokážete věnovat čtení úryvků z Pavlových listů každý týden po celý rok a společně tak přečtete a prorozjímáte všechny jeho listy, ale to chce opravdu výdrž. Pokud cítíš, že na to byste ve vašem společenství neměli, můžeš si vybrat jen nějaký zajímavý úryvek třeba jednou za měsíc. K tomu můžeš využít měsíční rozpisy. A můžeš klidně požádat vašeho kněze, aby vám s tím pomohl, jistě bude metodu Lectio divina znát.

 

Co to jsou Signály apoštola Pavla zde.

Základní informace o Roku sv. Pavla zde

Rubrika Úryvky a sdílení zde.

ZAČÍNÁME TÝDNEM  28. 6. - 6. 7. 2008

Zobrazeno 2109×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka