Prostřednictvím tohoto blogu společně po týdenních úryvcích čteme během Roku sv. Pavla všechny jeho listy.

Signály apoštola Pavla jsou ekumenické

Říkáš si, co to ti katolíci zase vymysleli, zase chtějí uctívat své svaté? Skutečnost je taková, že právě s tebou, ve společenství všech křesťanů, katolíků, protestantů, pravoslavných, chceme společně poznat v tomto roce, kdy si připomínáme 2000 let od Pavlova narození, listy tohoto apoštola národů.
Celý projekt signály.cz chce být dílem ekumenickým (na jedné ~ vlně) a nejinak je tomu s aktivitou Signály apoštola Pavla. Vždyť co jiného nás může více spojovat než četba bible? Sdílení nad četbou týdenních úryvků přes komentáře pod příspěvky v rubrice Úryvky a sdílení nás může právě napříč našimi vyznáními vzájemně obohatit. Úryvky píšeme z ekumenického překladu, ty si můžeš doma klidně otevřít bibli v překladu, na který jsi zvyklý. A že jich je:-)
Rok sv. Pavla, v originálu anno paolino - pavlovský či paulínský rok, sice vyhlásil katolický papež Benedikt XVI., ale právě s ekumenickým rozměrem. Spousta akcí v Římě, Tarsu, Damašku i jinde na světě, bohoslužby i konference, mají a budou mít ekumenický charakter. Bazilika sv. Pavla Za hradbami v Římě, kde byl tento pavlovský rok společně zástupci různých křesťanských církví zahájen, je už více jak 100 let centrem modliteb za ekumenismus a zdejší mnišská komunita se přímo soustředí na hledání jednoty křesťanů.
Samotný apoštol Pavel je také patronem ekumenismu. Má se stát prostředníkem křesťanského dialogu, stejně jako byl prostředníkem dialogu mezi křesťany ze židovství a pohanství.
Signály apoštola Pavla jsou tedy výzvou pro každého, aby se takto reálně zapojil nejen do společné četby Pavlových listů, ale i do ekumenické spolupráce v praxi.
 

Co to jsou Signály apoštola Pavla zde.

Základní informace o Roku sv. Pavla zde

Rubrika Úryvky a sdílení zde.
 
ZAČÍNÁME TÝDNEM  28. 6. - 6. 7. 2008
 
Zobrazeno 1553×

Komentáře

Andrea Hýblová (Neposeda)

Vcera jsem byla na oficialnim zahajeni v Bazilice sv. Pavla za hradbami a opravdu se to neslo v nadhernem bratrskem spolecenstvi modlitby... Zalmicke molditby vedl papez, pak ekumenicky patriarcha a pak i zastupce anglickanske cirkve. Zaverecne pozehnani bylo i v rectine prave od patriarchy.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka