Prostřednictvím tohoto blogu společně po týdenních úryvcích čteme během Roku sv. Pavla všechny jeho listy.

Literatura a další materiály o apoštolu Pavlovi

Název: Život apoštola Pavla

Autor: Walter Wangerin

Vyšlo: Volvox Globator, 2005 

V románě Život apoštola Pavla se autor obrací k životu jednoho z prvních zvěstovatelů evangelia v helénském a latinském světě. Spisovatel nechává zaznít mnohohlas Pavlových současníků, jeho nejbližších přátel a spolupracovníků (Prisca a Aquila, Timotej), ale světcův portrét zároveň nenásilně buduje i jakoby okrajovými poznámkami, například římského filosofa Seneky. Na více než čtyřech stech stranách románu se tak před námi postupně vynořuje plastický portrét této nejednoduché postavy z prvního století křesťanských dějin. Wangerinova kniha je vystavěna nejen s porozuměním Pavlovu poselství a životu prvotních křesťanů, ale též s hlubokou znalostí antického světa.

 

Název: Dobrý boj, deník svatého Pavla

Autor: David Gurney

Vyšlo: Karmelitánské nakladatelstv, 2003

Kniha Dobrý boj vypráví příběh apoštola Pavla, prvního z těch, kdo přinesli křesťanské poselství z Judska do světa. Autor své dramatické životopisné líčení sestavuje z toho, co je o Pavlovi z Tarsu známo z Nového zákona. Ukazuje, jak postupem času Pavel díky neochvějné víře v zázračně poznaného Ježíše a nadlidské vytrvalosti, jimiž dokáže překonat všechny obtíže, naplňuje své poslání hlásat evangelium pohanům. Pavlův význam pro dnešní křesťanský svět je zcela nepominutelný a je zastíněn jen tím, co hlásal sám Pán.

 

Název: Svatý Pavel - Apoštol pohanů

Autor: John Pollock

Vyšlo: Návrat domů

Na stránkách tohoto životopisu se setkáváme s příběhem muže, který vtiskl vznikající křesťanské církvi určitý charakteristický rys – poodhalil podstatu Boží milosti, odpuštění a lásky, které přemáhají všechny nesnáze světa i života. Máme zde jedinečnou možnost nahlédnout do života jednoho z nejvzdělanějších učenců své doby, který se ze zapřisáhlého pronásledovatele Kristových následovníků stane horlivým zvěstovatelem Spasitele lidstva. Misijní zápal apoštola Pavla, který je ochoten pro dobrou zvěst snášet veškeré ústrky, nepohodlí a pronásledování od nepřátel, se stal pro mnohé jeho následovníky velkou inspirací. John Pollock, který sám autem projel cesty, kterými před dvěma tisíci lety Pavel – Apoštol pohanů kráčel, se pokouší interpretovat život a dílo, které odolalo času i společenským změnám.

 

Název: Pavel, apoštol Ježíše Krista

Vyšlo: Paulínky, 2008

Oslava Roku svatého Pavla u příležitosti druhého tisíciletí narození tohoto Apoštola národů je příležitostí a zároveň pozváním stále víc poznávat osobnost, která snad ze všech apoštolů nejvíce ovlivnila celé dějiny křesťanství. Brožurka chce jednoduše a stručně přiblížit život apoštola Pavla a některé z hlavních témat jeho listů, aby v očích současných křesťanů nezůstával pouze vzdáleným a neznámým autorem některých novozákonních spisů, ale aby se stále více stával společníkem dnešního člověka na jeho cestě za Kristem.

 

Název: Seznamte se: Apoštol Pavel

Autor: Gilbert Le Mouël

Vyšlo: Paulínky 

Autor nám zde přibližuje apoštola Pavla, který se po celý svůj život zasazoval o dokonalejší poznání a lásku "Ježíše Krista, svého Pána" a je bezpochyby jednou z nejvýraznějších postav v Novém zákoně.

 

Název: Pavel, dobrodruh víry

Autor: Oldřich Selucký

Vyšlo: Karmelitánské nakladatelství 

Spolu s apoštolem Pavlem se vydáme na dobrodružné apoštolské cesty, sledujeme šíření evangelia, ale jsme i svědky útoku lupičů, Pavel je vězněn, ztroskotá na moři, aby nakonec položil život při smutně proslulém Neronově pronásledování. Současně s knihou je možno objednat i videokazetu, animovaný film podle ilustrací Zdeňky Krejčové. Vhodné pro využití při výuce náboženství.

 

Název: Život sv. Pavla, omalovánky s vyprávěním

Autor: Franca Vitaliová

Vyšlo: Paulínky, 2008

 

Název: Kalendář na rok 2009 s reprodukcemi obrazů svatého Pavla (kapesní formát)

Kalendář na rok 2009 - Celobarevný kapesní kalendář s reprodukcemi obrazů svatého Pavla od různých autorů. Ke každému dni je uveden občanský a církevní svátek, přičemž zbývá i místo na krátkou poznámku.

 

Název: Po stopách apoštola Pavla, DVD

Vyšlo: Paulínky 

Filmový dokument, jehož základem jsou především Skutky apoštolů. Tvůrci procestovali místa, kudy sv. Pavel procházel a kde hlásal evangelium. Při svém putování nacházeli stopy z dob prvních křesťanů, ať už v archeologických, písemných či výtvarných památkách. Realita tehdejšího světa je stavěna vedle současného života, dávná křesťanská minulost tak ožívá na rušných ulicích světa. Nejde jen o historickou a geografickou rekonstrukci, ale především o velmi živé svědectví o moci Božího slova a o životě každého, kdo se dává do jeho služby. Pro obrazovou výpravnost a srozumitelnost je film vhodný pro školy, farnosti a společenství mládeže.

 

Žádejte u křesťanských knihkupců

Hledejte v knihovnách, např. farních 

 

Převzato z nabídky Online knihkupectví Paulínky.

 

Co to jsou Signály apoštola Pavla zde.

Základní informace o Roku sv. Pavla zde

Rubrika Úryvky a sdílení zde.
Zobrazeno 3108×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka