Prostřednictvím tohoto blogu společně po týdenních úryvcích čteme během Roku sv. Pavla všechny jeho listy.

List Filipanům

Město Filipy, nazvané tak po Filipovi, otci Alexandra Velikého, leželo v Makedonii u severního břehu Egejského moře. Je to první evropské město, které apoštol Pavel na své druhé apoštolské cestě navštívil a kde založil křesťanskou obec. Zastavil se tam i na své třetí cestě.

Filipští křesťané se věrně drželi evangelia, jak jim ho Pavel hlásal, a přilnuli k apoštolovi upřímnou láskou. Je to vidět i z toho, že mu několikrát hmotně vypomohli. Velkou podporu mu pak poslali i do vězení, a to po Epafroditovi. Při té příležitosti jim po něm poslal Pavel list, ve kterém i on ukazuje Filipanům něžnou otcovskou lásku. Píše nenuceně, hodně osobně, podobně jako v Druhém listu Korinťanům. List filipské církevní obci je nejsrdečnější mezi všemi apoštolovými písemnými projevy. Napsal ho ke konci svého vězení v Římě, a to asi v prvních měsících roku 63.

V poslední době se však někteří biblisté začínají vážně klonit k domněnce, že Pavel napsal tento list kolem roku 56, a to ve vazbě v Efesu (o které však nemáme odjinud žádnou přímou zprávu). I když důvody uváděné pro Efes nejsou bez podkladu a leccos v listu samém lépe osvětlují, a proto velmi mnoho badatelů se nyní kloní k této domněnce, pro sepsání listu v Římě (mezi roky 61 a 63) mluví jasně církevní podání. Někteří badatelé si všímají začátků jednotlivých oddílů v listě a vyvozují z toho, že nynější jednota listu nevylučuje možnost, že list byl složen z několika menších dopisů.

Z listu lze soudit na dobrý celkový stav křesťanské obce ve Filipech, i když tam také bylo jisté nebezpečí pro některé nesprávné nauky židokřesťanských učitelů. Věřící se však přesto pevně drželi učení, jak jim ho hlásal Pavel, takže o nich mohl apoštol napsat, že budou zářit jako hvězdy ve vesmíru. Drželi se Pavla, jak ukazuje i jejich dojemná péče o jeho pozemské potřeby. Jinde se apoštol nerad dával podporovat, i když na to měl za své duchovní práce právo. Když tedy u Filipanů učinil výjimku, můžeme z toho usuzovat, že byl naprosto přesvědčen o jejich spolehlivosti. Nebylo proto třeba u nich dávat do pořádku něco, co by se týkalo všech. Listem je chtěl jen povzbudit, aby se snažili stále více o dokonalost, a tu zvlášť zdůrazňuje pokoru a lásku.

O pravosti tohoto listu není pochyb. Už sv. Polykarp, žák apoštola Jana, se na tento list odvolává, když sám psal křesťanům do Filip. List Filipanům uvádí i sv. Klement Římský (okolo roku 95). 

Úryvky z Listu Filipanům najdeš zde

Zobrazeno 2828×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka