Prostřednictvím tohoto blogu společně po týdenních úryvcích čteme během Roku sv. Pavla všechny jeho listy.

Jak číst, jak se zapojit

Tady ti nabízíme doporučenou metodu četby listů apoštola Pavla. Můžeš ji použít, ale nemusíš. Do rubriky Úryvky a sdílení vkládáme příspěvky v ekumenickém překladu, ty si ale můžeš doma číst z takového, na jaký jsi zvyklý.

Nejprve si najdi volnou chvíli, kdy tě nebude nikdo a nic rušit a začni modlitbou, ve které poprosíš Ducha svatého, aby ti pomáhal správně vnímat a chápat text, na příklad těmito slovy:

Pane, náš Bože, prosíme tě,

sešli nám svého svatého Ducha,

aby nám pomáhal při četbě listů tvého apoštola Pavla

ve společenství s ostatními na signály.cz,

abychom stále více poznávali radostné poselství,

které Pavel ve svých listech o tobě zvěstoval.

Amen.

Po modlitbě si přečti úryvek na tento týden, buď ze své bible nebo z obrazovky monitoru z daného úryvku v rubrice Úryvky a sdílení. Můžeš si přečíst text i vícekrát a nemusíš se bát podívat se i do vysvětlivek a komentářů. Nějaké komentáře se ti budeme snažit nabízet i na tomto blogu v rubrice Komentáře a vysvětlivky. Pokud bys nám s tím chtěl pomoci, napiš vzkaz uživateli vojtec

V tichosti rozjímej o tom, co jsi přečetl, a přemýšlej, zda a čím je pro tebe tento text důležitý, jestli tě k něčemu inspiruje, nějak tě oslovuje, čím tě obohacuje. Jestliže tě na úryvku něco oslovilo, můžeš to napsat do komentářů pod příspěvkem v blogu s daným týdenním úryvkem. To, co oslovilo a obohatilo tebe, může oslovit a obohatit i druhé. I tebe nyní může Pán oslovit prostřednictvím toho, co napsali druzí.

Chvilku ještě zůstaň v tichosti, setrvej v Boží přítomnosti. Na závěr v modlitbě poděkuj Bohu za to všechno, čím tě během této chvíle obdaroval, a případně popros o pomoc s tím, k čemu ses třeba během četby odhodlal. Můžeš použít tento text:

 

Bože, velkorysý Dárce, děkujeme ti,

že nás skrze četbu listů tvého apoštola Pavla

stále k sobě vedeš

a prosíme tě, pomáhej nám,

abychom i my byli věrnými hlasateli tvého evangelia

a s láskou přiváděli všechny lidi k tobě.

Amen.

A  je to hotovo. V blogu v rubrice Úryvky a sdílení uvádíme úryvky jednou za týden, vždy v pondělí, ale zde v blogu v rubrice Rozpis úryvků najdeš také tytéž úryvky rozdělené na jednotlivé dny. Pokud tedy nejsi na dlouhou četbu, a chceš raději po malých kouskách postupovat každý den, je tahle možnost právě pro tebe. A obě možnosti se dají samozřejmě i kombinovat: každý den si přečíst krátký úryvek a v neděli si znovu projít celý týdenní text.

Na závěr si pozorně přečti pravidla, které je při psaní komentářů k úryvkům třeba dodržovat. Komentáře k blogovým příspěvkům v rubrice Úryvky a sdílení slouží pouze ke sdílení toho, co nás oslovilo, obohatilo, nebo co jsme si uvědomili, co jsme pochopili při četbě úryvku z listů apoštola Pavla vybraného na daný týden. Nejsou tedy určeny k obecnému hodnocení celé aktivity, k debatě o Pavlu obecně atd. Vzájemné debaty, spory či teologická poučování, kázání atd. jsou v těchto komentářích nežádoucí. Respektuj prosím, že mnozí píší své komentáře pod úryvky nebo si je čtou uprostřed své modlitby nad Písmem.

Pokud se chceš vyjádřit k této aktivitě obecně nebo k souvisejícím věcem, můžeš napsat komentář pod patřičný příspěvek v ostatních rubrikách tohoto blogu nebo ještě lépe využít diskuzi Signály apoštola Pavla, která je k tomu určena. 

Pokud se cítíš mimořádně osloven a chceš napsat delší text, teologický výklad, kněží třeba svou homilii na daný úryvek, nebo jednoduše jen delší zamyšlení nepiš to do komentářů pod úryvek, ale sem do blogu do rubriky Zamyšlení čtenářů. Do komentáře pak dej jen odkaz.

Tvůj příspěvek ke sdílení v komentářích má vycházet z tvého osobního rozjímání textu. V komentářích pod úryvky není proto dovoleno na sebe vzájemně reagovat. Piš to, co vzešlo z tvé četby úryvku. Víceméně by na tebe tedy měl připadnout jeden nebo pár příspěvků za týden, podle toho, jak moc tě bude daný úryvek inspirovat.

Pokud bys přeci jen chtěl na něčí příspěvek reagovat, nebo se někoho na něco zeptat, můžeš mu napsat prostřednictvím vzkazů. Dotazy ohledně Signálů apoštola Pavla můžete psát do diskuze Signály apoštola Pavla.

Tento doporučený postup pro četbu vrámci Signálů apoštola Pavla vychází z obecné metody rozjímání nad biblí, tzv. Lectio divina, o kterém si můžeš v tomto blogu přečíst zde.

 

Co to jsou Signály apoštola Pavla zde.

Základní informace o Roku sv. Pavla zde

Rubrika Úryvky a sdílení zde.
 
ZAČÍNÁME TÝDNEM  28. 6. - 6. 7. 2008
Zobrazeno 2573×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka